Specimen Onki -logo.
››
››
Säännöt

Specimen Onki

Säännöt

Specimen Onki 2025 - Kilpailun säännöt

Mikä on Specimen Onki 2025?

Specimen Onki 2025 on vuoden kestävä kalastuskilpailu, jossa kalastajat ympäri Suomea kilpailevat toisiaan vastaan. Kilpailun tavoitteena on koota Suomen kovimmat specimen onkijat yhteen, ja kisata vuoden ajan siitä kuka kalastaa Suomen suurimmat onkikalat kortille.

Kilpailun järjestäjänä toimii Urpoerämies Productions Oy.

SÄÄNNÖT:

1. KILPAILUALUE
  • Kalastusalueena toimii koko Suomi (ml. Ahvenanmaa).
2. KILPAILUSARJA
  • Kilpailuun osallistutaan yksin eli sarja on henkilökohtainen.
3. KILPAILUAIKA
  • Kilpailuaika 01.04.2025 – 31.10.2025
4. SALLITUT VÄLINEET JA MENETELMÄT
  • Kala tulee olla vapavälinein koukutettu. Koukun tulee olla tarttunut kalan suuhun. Ulkopuolelta tarttuneita kaloja ei hyväksytä kilpailuun. 
  • Hyväksyttyihin menetelmiin kuuluvat kaikki kalastusmenetelmät.
  • Keinotekoiset ja luonnolliset syötit ovat sallittuja, myös mäskääminen ja hajusteiden käyttö on sallittua.
5. KILPAILUKALAT
  • Kilpailun kalalajit ovat (11 kpl): 
    • lahna, ruutana, sorva, suutari, särki, säyne, turpa, pasuri, sulkava, vimpa ja karppi
6. PISTELASKU
  • Kilpailun tavoitteena on saada 3 mahdollisimman painavaa eri kalalajia. 
  • Pisteytettävien kalojen enimmäismäärä on 1 per kalalaji.
  • Kokonaispisteisiin lasketaan 3 eri kalalajin yhteenlasketut pisteet. 
  • Hybridiksi tunnistettuja/havaittuja kaloja ei hyväksytä kisakaloiksi.

Esimerkki:
Lahna – 8 pistettä, Vimpa – 10 pistettä ja Särki – 5 pistettä; yhteensä 23 pistettä.

  • Jokaisesta kalalajista jaetaan pisteitä sen mukaan, miten painavan kalan kalastaja on saanut suhteessa muihin kilpailussa saatuihin saman lajin kaloihin.
  • Maximipisteet per kalalaji on 10 pistettä. Mikäli kahdella kilpailijalla on yhtä painava kala saatuna, jaetaan pisteet alla olevan taulukon tapaan. Kustakin kalalajista jaetaan aina sama määrä pisteitä (55 pistettä).

Esimerkki:

KisaajaPainoPituusPvmPts
Matti Meikäläinen1100 g43 cm10.3.202510
Paavo Papittaja1000 g42 cm14.3.20259
Risto Rokastaja950 g41 cm10.9.20258
Otto Onkija850 g40 cm25.5.20256,5
Kalle Katiska850 g39 cm27.6.20256,5
jne800 g39 cmjne5
jne750 g37 cmjne4
jne600 g36 cmjne2,5
jne600 g36 cmjne2,5
jne450 g34 cmjne1

7. KALOJEN MITTAAMINEN, KUVAAMINEN JA PUNNITSEMINEN
  • Kisakalat ilmoitetaan 10 g tarkkuudella. 
  • Kalan punnitseminen tulee suorittaa mahdollisimman kalaystävällisesti ja tarkasti. 
  • Kalaa ei tule missään nimessä laittaa suoraan puntariin, vaan punnituksessa käytetään aina apuna joko haavia, punnituspussia tai muovipussia. Muista taarata apuväline ja vähentää se lopullisesta punnitus tuloksesta. 
  • Pienemmille kaloille voi myös käyttää keittiövaakaa puntarina. Tällöin vaa’an päälle kannattaa asettaa alusta (joka taarataan), jonka päälle itse kala asetetaan. Tarkista että vaaka on suorassa. 
  • Kalasta otetaan myös kuva. Kala lasketaan vapautusmatolle, alustalle, ikeapussille tai mittalaudalle (missä se ei ole kosketuksissa maan kanssa), jossa siitä otetaan kuva. 
  • Kuvassa tulee näkyä referenssi mitta. Suosittelemme käyttämään ompelumittaa, joka menee pieneen tilaan ja jota on helppo kuljettaa mukana. Myös kalamitat ja muut mittalaudat hyväksytään.
  • Kalasta tulee olla selkeä kuva ja mittakuva referenssinä, jotta se hyväksytään kilpailuun. Pääasia että kalasta on olemassa referenssi mittakuva ja kalaa ei kuvata kuivalla maalla. Maalla kuvatut kalat hylätään automaattisesti. 
  • Tägin tulee näkyä referenssi mittakuvassa. Tägilappu lähetetään kilpailijoille sähköpostilla ennen kilpailun alkua. Tägillä varmistetaan että pyydetyt kalat on saatu kilpailun aikana.
  • Jos tägilappu unohtuu, tuomarit voivat hyväksyä kalan, mikäli kalastaja pystyy aukottomasti todistamaan, että kala on saatu kisa-ajan puitteissa, esimerkiksi kuvan metatietojen avulla. Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin aina tuomaristo.
8. RUUTANA JA PASURI
  • Ruutanaa tai pasuria kuvattaessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota kalan dokumentointiin. 
  • Ruutana voi helposti mennä sekaisin hopearuutanan kanssa kun taas pasuri voidaan sekoittaa lahnaan.
  • Joissakin tapauksissa kalan tunnistaminen voi olla vaikea, vaikka kalasta olisikin hyvä referenssi mittakuva järjestelmässä. 
  • Näin ollen suosittelemme dokumentoimaan kalat huolellisesti, mikäli epäilyjä näiden kalojen osalta nousee. Erillisiä extra tunnistuskuvia ei vaadita, mutta on mahdollista että näihin joudutaan palaamaan.
  • Turvaa siis selustasi ja ota riittävästi kuvia!
  • Ruutanasta olisi suositeltavaa olla kuva, missä
    1. kylkiviivan suomut laskettavissa
    2. selkäevä levitettynä
    3. silmä hyvin kuvattuna

jotta erottaminen hopearuutanasta onnistuu epäselvissä tapauksissa.

  • Pasurista olisi suositeltavaa olla kuva, missä
    1. kylkiviivan suomut laskettavissa
    2. peräevä levitettynä

jotta erottaminen lahnasta onnistuu epäselvissä tapauksissa.

9. TUOMARISTO
  • Ristiriitatilanteissa päätuomarit/jury tekevät päätöksen.
10. KALOJEN ILMOITTAMINEN
 11. KALOJEN HYLKÄÄMINEN
  • Tuomaristo tarkistaa kilpailijoiden ilmoittamien kalojen koot kuvien perusteella. 
  • Jos mittakuvassa ei näy kala kunnolla, se hylätään. 
  • Jos mittakuvasta ei käy ilmi kalan pituus riittävällä tarkkuudella, voidaan ko. kala hylätä. 
  • Jos kalalaji jää epäselväksi tai tulkitaan hybridiksi, kala hylätään.
  • Yksittäinen kala ei voi olla mukana kilpailussa kuin vain kerran. Ensimmäisenä kalan ilmoittanut hyväksytään. Jos sama kala saadaan uudestaan, sitä ei enää hyväksytä kisaan mukaan. Toisin sanoen sama kala lasketaan saaduksi vain kerran.  
  • Kaikki kilpailuun saadut kalat tulee vapauttaa.
12. KILPAILUN VOITTAJAT
  • Tulokseksi lasketaan kolmen (3) painavimman, eri kalalajia olevan kalan yhteispisteet. Suurimmat pisteet kalastanut henkilö on voittaja.
  • Mikäli kaksi (2) tai useampi kilpailija päätyy samaan tulokseen, otetaan mukaan 4 kalalaji, ja siitä saatavat pisteet. Mikäli edelleen ollaan tasatuloksessa, siirrytään viidenteen kalalajiin jne. 
  • Tasatuloksessa jos kahdella (tai useammalla) kilpailijalla on yhtä monta kalalajia saatuna (esimerkiksi 3 kalalajia), valitaan voittaja seuraavasti:
    Kalastaja 1: (Kalalajin sijoitukset: 1., 1. ja 4)
    Kalastaja 2: (Kalalajin sijoitukset: 1., 2. ja 3.)
    Kalastaja 1 on voittaja, sillä hänellä on enemmän parempia sijoituksia. 
  • Mikäli tilanne on edelleen tasan, valitaan voittaja sen mukaan, kumpi kalastajista on saanut pyytämänsä kalat ensin ilmoitettua kisaan. 
  • Tasatuloksessa (painossa), jos useammalla kilpailijalla on yhtä suuret kalat saatuna, ratkaistaan suurimman kalan saanut seuraavasti:
    Kalastaja 1, särki 750g (10g tarkkuus), pituus 39cm
    Kalastaja 2, särki 750g (10g tarkkuus), pituus 38cm
    Kalastaja 1 on voittaja, sillä hänen särki on myös pidempi. 
  • Mikäli tilanne on edelleen tasan, valitaan voittaja sen mukaan, kumpi kalastajista on saanut pyytämänsä kalat ensin ilmoitettua kisaan.
13. PALKINNOT
  • Voittaja saa kiertopokaalin vuodeksi omistukseensa. Pokaaliin kaiverretaan eri kalalajien (11kpl) painavimman yksilön saanut kalastaja.
14. KALAN KÄSITTELYN PERIAATTEET & VASTUULLISUUS
  • Vapautettavan kalan käsittelyssä on sovellettava erityistä varovaisuutta, jotta kalalle  ei aiheutuisi vahinkoa, ja että sen elinvoimaisuus olisi mahdollisimman hyvä veteen laskemisen jälkeen.
  • Kalan koskettelu ja kuivilla oloaika on minimoitava. Toimi ripeästi, mutta huolellisesti.
  • Jos kala on selvästi vahingoittunut (kuolettavasti), kala on lopetettava ennen kuin se lasketaan veteen. 
  • Käytä asianmukaista haavia, jota voit tarvittaessa käyttää sumppuna. 
  • Mikäli haavi ei sovellu sumputukseen, voi kalastaja käyttää myös oikeaa kalasumppua tai vaikka karppisäkkiä/slingiä. 
  • Koukut irrotetaan kalasta varovasti, ja mikäli mahdollista ne kannattaa irroittaa kalan ollessa vielä haavissa. 
  • Kala nostetaan hyvin tuettuna varovasti kostutetulle vapautusmatolle tai vastaavalle alustalle, jonka päällä, kala kuvataan/mitataan. 
  • Nappaa tarvittavat kuvat ja siirrä kala takaisin haaviin/sumppuun. 
  • Kala kannattaa aina käyttää sumpussa/haavissa, jotta ilma-altistusaika minimoidaan. Tilavassa sumpussa kalalla on kaikki hyvin ja kala pääsee palautumaan pyyntirasituksesta. Älä kuitenkaan säilytä kaloja sumputettuna pidenpään kuin tarpeellista. 
  • Mittauksen ja punnituksen ei tarvitse olla hektinen toimenpide, kun valmistelet sen hyvin. 
  • Punnitse kala myös kostutetussa muovipussissa, ja muista vähentää painosta tyhjän pussin paino.
  • Vapauta kala hyvävointisena takaisin elementtiinsä!
15. MUUTA
  • Muutokset sääntöihin pidätetään järjestäjän toimesta.
  • Järjestäjä pitää itsellään oikeuden käyttää saaliskuvia markkinoinnissaan. 
  • Kilpailun järjestäjä ei ole vastuussa kilpailijoista, eikä kilpailun aikana tapahtuneista onnettomuuksista tai vahingoista.
  • Jokainen kilpailija vastaa omista vakuutuksistaan.
  • Osallistumismaksu on sitova, eikä sitä palauteta.
  • Jokainen kilpailija on itse velvollinen huolehtimaan siitä, että heillä on voimassaoleva kalastonhoitomaksu maksettuna. 

Kalan mittausohjeet

Specimen Onki Kalan mittausohjeet kuva 1.
Specimen Onki Kalan mittausohjeet kuva 2.
Specimen Onki Kalan mittausohjeet kuva 3.
Specimen Onki Kalan mittausohjeet kuva 4.
Specimen Onki Kalan mittausohjeet kuva 5.
Specimen Onki Kalan mittausohjeet kuva 6.
Specimen Onki Kalan mittausohjeet kuva 7.